current games

Δικτυακές Αγορές

Η έλλειψη τίτλων anime στην χώρα μας είναι μια πραγματικότητα που πρέπει να αντιμετωπίσει ο κάθε ένας από εμάς. Αν εξαιρέσουμε τις διάφορες κυκλοφορίες anime των τελευταίων δεκαετιών σε βιντεοκασέτες, οι επίσημες κυκλοφορίες των τελευταίων χρόνων μετρούνται στα δάχτυλα...

Αν και οι Έλληνες είναι σε μεγάλο βαθμό ακόμη καχύποπτοι απέναντι στις διαδικτυακές αγορές, υπάρχουν αρκετοί που έχουν χρησιμοποιήσει έστω και μία φορά αυτόν τον τρόπο απόκτησης κάποιου προϊόντος. Σε αυτόν τον οδηγό θα παρουσιαστούν δικτυακοί τόποι που πωλούν τίτλους anime, καθώς και μερικές γενικές πληροφορίες σχετικά με τις αγορές στο διαδίκτυο. Σε γενικές γραμμές η αγορά ενός προϊόντος στο δίκτυο είναι η εξής:

  • Αναζητείτε στις σελίδες του δικτυακού μαγαζιού το αντικείμενο που επιθυμείτε.

  • Εφόσον αποφασίσετε να το αγοράσετε το βάζετε στο «καλάθι αγορών» σας. (συνήθως αυτή η ενέργεια αναφέρεται ως «Add to Shopping Cart ή Put in Shopping Cart». Σε αυτό το σημείο μπορείτε είτε να συνεχίσετε τις αγορές σας, αν επιθυμείτε να αγοράσετε και κάτι άλλο, είτε να ολοκληρώσετε την αγορά σας και να πληρώσετε.

  • Αφού έχετε τελειώσει με τις αγορές σας, το επόμενο βήμα είναι η ολοκλήρωση των αγορών, πληρωμή και αποστολή. Συνήθως αυτή η διαδικασία αναφέρεται ως «Check out». Αν αυτή είναι η πρώτη φορά που αγοράζετε κάτι από ένα δικτυακό κατάστημα θα σας ζητηθεί να κάνετε μια εγγραφή. Τα στοιχεία που συνήθως είναι απαραίτητα για την εγγραφή είναι: το e-mail ή/και όνομα χρήστη και ένα κωδικό που επιθυμείτε, η πλήρης διεύθυνσή και το όνομά σας (για την αποστολή των προϊόντων που θα αγοράσετε), το είδος της πιστωτικής σας κάρτας (Visa, Mastercard κτλ...) καθώς επίσης ο αριθμός, η ημερομηνία λήξης και το όνομα του κατόχου της κάρτας. Αν και συνήθως η πληρωμές σε παραγγελίες από το διαδίκτυο γίνονται με πιστωτική κάρτα υπάρχουν και κάποιοι άλλοι εναλλακτικοί τρόποι πληρωμής. Για περισσότερες πληροφορίες δείτε στο τέλος του αφιερώματος.
    Προσοχή! Πριν δώσετε οποιοδήποτε από τα στοιχεία σας στο δίκτυο πρέπει να είστε σίγουροι για την αξιοπιστία της σελίδας στην οποία παρέχετε τα προσωπικά σας δεδομένα. Ποτέ μην δίνετε πληροφορίες σε μικρές, άγνωστες σελίδες. Πάντα να ελέγχετε πριν κάνετε μια αγορά κατά το πόσο η σελίδα στην οποία θα κάνετε την αγορά μπορεί να διαβεβαιώσει την αξιοπιστία της. Τι περισσότερες φορές τα δικτυακά μαγαζιά έχουν στην πρώτη τους σελίδα ή στην σελίδα εγγραφής ένα πιστοποιητικό ασφαλείας. Όπως για παράδειγμα αυτό της «VeriSign» αν κάνετε κλικ πάνω σε αυτό το σήμα θα ανοίξει ένα νέο παράθυρο με τα στοιχεία του δικτυακού μαγαζιού και την πιστοποίηση του.


    Όπως φαίνεται στην εικόνα δίπλα, κάνοντας κλικ πάνω στο πιστοποιητικό, ανοίγει νέο παράθυρο στο οποίο εμφανίζονται τα στοιχεία της σελίδας και τη κατάσταση εγκυρότητάς της.


    Επίσης σιγουρευτείτε πως υπάρχει κρυπτογράφηση στις σελίδες που θα εισάγετε τα προσωπικά σας δεδομένα και πως βρίσκεστε σε ασφαλή περιοχή. Με αυτόν τον τρόπο δεν μπορεί κάποιος τρίτος στο δίκτυο να τα αναγνώσει. Όταν υπάρχει κρυπτογράφηση σε μια σελίδα, τότε θα εμφανιστεί μια μικρή κλειδαριά (λουκέτο) στην μπάρα κατάστασης του φυλλομετρητή σας. Οι διευθύνσεις ασφαλής περιοχής ξεκινούν πάντα με https και όχι http.

Έτσι εμφανίζονται οι κρυπτογραφημένες σελίδες στον:

Mozilla FireFox                  

και MS Internet Explorer  

  • Αφού δώσετε τις πληροφορίες για την εγγραφή (αυτό θα γίνει μόνο την πρώτη φορά, για τις επόμενες θα χρειαστεί μόνο να δώσετε το e-mail σας ή όνομα χρήστη και τον κωδικό σας) τότε επιλέγετε τον τρόπο αποστολής. Τα περισσότερα δικτυακά καταστήματα προσφέρουν περισσότερους από ένα τρόπους αποστολής. Οι διαφορές στον τρόπο αποστολής είναι στην τιμή και τον χρόνο που θα κάνει να έρθει το πακέτο. Αφού επιλέξετε τον τρόπο τότε θα συνυπολογιστεί και η αξία των ταχυδρομικών. Έτσι θα έχετε την τελική τιμή που θα πρέπει να πληρώσετε. Εφόσον έχετε σιγουρευτεί πως όλα είναι όπως πρέπει δεν μένει παρά να αποπερατώσετε την παραγγελία και να περιμένετε να σας αποσταλούν τα προϊόντα. Συνήθως αφού κάνετε μια παραγγελία, το δικτυακό κατάστημα θα σας αποστείλει ένα e-mail που θα περιγράφει και θα επιβεβαιώνει την παραγγελία σας.

Εναλλακτικοί τρόποι πληρωμής

Αν και αρκετά δικτυακά μαγαζιά προσφέρουν εναλλακτικούς τρόπους πληρωμής από την πιστωτική κάρτα, όπως επιταγή, αντικαταβολή κα. Οι περισσότεροι από αυτούς τους τρόπους δεν ισχύουν για παραγγελίες εξωτερικού. Ως τόσο, για όσους δεν νιώθουν ασφαλείς να δώσουν τον αριθμό της πιστωτικής τους κάρτας στο δίκτυο υπάρχουν εναλλακτικοί τρόποι.

Paypal
Το paypal είναι μια υπηρεσία που δημιουργήθηκε από την γνωστή ιστοσελίδα δημοπρασιών ebay. Το ebay δημιούργησε το paypal για να διευκολύνει τις συναλλαγές στις δημοπρασίες του. Παρόλα αυτά δεν περιορίστηκε μόνο εκεί. Πολλές σελίδες μεταξύ αυτών και ηλεκτρονικά μαγαζιά χρησιμοποιούν το paypal για πληρωμές. Η διαφορά του να χρησιμοποιείτε το paypal από το να χρησιμοποιήσετε την πιστωτική σας κάρτα είναι η εξής:

Με την εγγραφή σας στην υπηρεσία paypal δίνετε τα στοιχεία σας και τις πληροφορίες της πιστωτική σας κάρτας. Κατά την αγορά σε ένα μαγαζί επιλέγετε ως τρόπο πληρωμής το paypal (εφόσον προσφέρεται φυσικά αυτή η δυνατότητα, κάποια μαγαζιά δεν τον υποστηρίζουν αλλά στην πλειοψηφία δεν θα υπάρχει πρόβλημα). Τότε το κατάστημα θα στείλει τον λογαριασμό στο paypal και εσείς θα πρέπει έπειτα να εγκρίνετε την πληρωμή από το paypal. Αφού γίνει ή έγκριση τότε το paypal θα πληρώσει το ποσό χρεώνοντας την πιστωτική σας κάρτα. Με αυτό τον τρόπο χρησιμοποιείτε το paypal ως διαμεσολαβητή και δεν δίνετε τον αριθμό της πιστωτική σας κάρτας σε κάθε αγορά / δικτυακό μαγαζί που χρησιμοποιείτε. Η υπηρεσία αυτή διατίθεται δωρεάν.

Περισσότερες πληροφορίες για το Paypal:
https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=xpt/bizui/WhatIsPayPal-outside

Debit Cards - Χρεωστικές Κάρτες
Μια άλλη λύση στο να μην χρησιμοποιηθεί πιστωτική κάρτα είναι η χρήση μιας χρεωστικής κάρτας. Αρκετές τράπεζες στην Ελλάδα έχουν αντικαταστήσει τις απλές τραπεζικές τους κάρτες με κάρτες που λειτουργούν ως χρεωστικές. Τέτοιες κάρτες είναι πχ όσες έχουν πάνω τους το σήμα «Visa Electron» ή «Maestro» κ.α. Η διαφορά είναι πως με αυτές τις κάρτες δεν γίνεται πίστωση αλλά το ποσό αφαιρείται απευθείας από τον τραπεζικό σας λογαριασμό που είναι συνδεμένος με την κάρτα. Έτσι μια τέτοια κάρτα μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για πληρωμές αξίας μικρότερης ή ίσης των χρημάτων που υπάρχουν στον τραπεζικό σας λογαριασμό.

Περισσότερες πληροφορίες για την Visa Electron:
http://international.visa.com/ps/products/electron/
Ελληνικές τράπεζες που εκδίδουν την Visa (Electron):
http://www.visaeu.com/iwantvisa/getacardlist_getacard.jsp?country=gr
Περισσότερες πληροφορίες για την Maestro:
http://www.maestrocard.com/

Gift Cards
Κάποιες Τράπεζες προσφέρουν μια παραλλαγή των Debit Cards, τις Gift Cards. Αυτές είναι κάρτες προπληρωμένης αξίας που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως πιστωτικές (κάτι σαν τηλεκάρτες ή κάρτες προπληρωμένου χρόνου ομιλίας για τα κινητά). Δεν χρειάζεται να υπάρχει κάποιος τραπεζικός λογαριασμός. Με μια τέτοια κάρτα μπορείτε να κάνετε αγορές αξίας ως και ίσης με το ποσό της κάρτας και όταν εξαντληθεί δεν ανανεώνεται.

Περισσότερες πληροφορίες για την Gift Card της Τράπεζας Αττικής:
http://www.bankofattica.gr/kartes/giftcard.htm

Γενικές πληροφορίες σχετικά με την ασφάλεια στις δικτυακές αγορές:
http://shopping.pathfinder.gr/security.html


(27-04-2005)

⇑πάνω⇑