current games

Εκφράσεις προσώπου και Χειρονομίες

Όσοι έχουν δει έστω μια σειρά anime θα έχουν παρατηρήσει τουλάχιστον μία από τις τυπικές εκφράσεις προσώπων που βλέπουμε να εμφανίζονται ξανά και ξανά στις διάφορες σειρές anime. Σε αυτό το αφιέρωμα προσπάθησα να καταγράψω τις περισσότερες και πιο γνωστές από αυτές τις εκφράσεις καθώς επίσης και μερικές χειρονομίες.

Κοκκίνισμα στο πρόσωπο

Δηλώνει ντροπή. Συναντάται συχνά αλλά πιο πολύ σε anime με ρομάντζο. Πιο συχνά βλέπουμε κορίτσια να κοκκινίζουν. Το κοκκίνισμα μπορεί να είναι από τοπικό στο πρόσωπο ως και ολόκληρο το κεφάλι (μερικές φορές και με καπνούς) ανάλογα την περίπτωση. Σε μερικές περιπτώσεις είναι το Character Design τέτοιο ώστε μερικοί χαρακτήρες εμφανίζονται να έχουν συνέχεια ελαφρώς κοκκινωπό πρόσωπο χωρίς αυτό να σημαίνει πως είναι ντρέπονται συνεχώς.


Η Chise κατακοκκινίζει όταν οι φίλες της λένε πως ο Shuji πιθανόν να θέλει να κάνει σεξ μαζί της.


Δάκρυα

Αρκετές φορές έχουμε ιδιαίτερα μεγάλη υπερβολή στα δάκρυα, τόσο ώστε να κυλάνε ποτάμι. Σε αυτές τις περιπτώσεις βλέπουμε τα δάκρυα να πέφτουν δεξιά και αριστερά σαν δύο τόξα. Συνήθως όταν έχουμε κάτι τέτοιο, υποδηλώνεται περισσότερο μια κωμικοτραγική κατάσταση παρά στεναχώρια. Άλλες φορές έχουμε πάλι υπερβολικά δακρυα να κυλάνε στο πρόσωπο. Τότε συνήθως έχουμε "δάκρυα χαράς" η δάκρυα που εμφανίζονται στο πρόσωπο του χαρακτήρα μετά από το τέλος μιας κακουχίας ή μετά από ένα επίτευγμα. Όταν έχουμε περισσότερο ρεαλιστικά δάκρυα τότε κυριαρχεί δραματικότητα.


Στην πάνω εικόνα η κοπέλα κλαίει στην αγγαλιά της Weda με "κωμικοτραγικά" δάκρυα. Αντίθετα στην κάτω εικόνα τα δάκρυα του Hare είναι επειδή επιτέλους βρήκε "φως στο τούνελ"...


Σταγόνα πίσω από το κεφάλι


Ο Keitaro βρίσκει ξαφνικά μπροστά του τα κορίτσια του Love Hina να κάνουν μπάνιο...

Αυτό το είδος έκφρασης πιθανόν να μην γίνεται κατανοητό σε άτομα που δεν έχουν σχέση με anime και manga. Σε αυτήν την έκφραση βλέπουμε συνήθως μια υπερμεγέθη σταγόνα ιδρώτα πίσω ή πλάι από το κεφάλι του χαρακτήρα. Η έκφραση αυτή μπορεί να δηλώσει ντροπή, αμηχανία, προβληματισμό, αγανάκτηση, κούραση, σοκ... Επίσης βλέπουμε την ίδια έκφραση ως αντίδραση σε ένα κρύο αστείο ή περίεργης δήλωσης κάποιου ατόμου.


Μύτη που τρέχει αίμα


Οι φίλοι του Keitaro σε κατάσταση "τρα-λα-λα" όταν αντικρίζουν μια αιθέρια ύπαρξη...

Ακόμη μία έκφραση που μάλλον θα είναι ασυνήθιστη για άτομα που δεν ασχολούνται με anime. Σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις είναι κάποιο αγόρι που θα έχει αυτήν την έκφραση αν και υπάρχουν anime που έχει γίνει από κορίτσι. Η έκφραση δηλώνει ντροπή ή πονηρές σκέψεις από τον χαρακτήρα όταν βλέπει μια πολύ όμορφη, χαριτωμένη, "προικισμένη" κτλ γυναίκα ή όταν ξαφνικά βλέπει μια γυναίκα ή μέρος του σώματός της γυμνό κτλ.


Χέρι με τρίψιμο στο κεφάλι

Υποδηλώνει αμηχανία. Συνήθως βάζει ο χαρακτήρας το χέρι στο κεφάλι του τρίβοντας το όταν κάποιος του μιλάει και δεν ξέρει τι να απαντήσει, η προσπαθεί να αποκρύψει κάτι κτλ...


Αστέρια στα μάτια

Δηλώνει μεγάλο θαυμασμό ή χαρά για κάτι. Ανάλογα με το μέγεθος του θαυμασμού εμφανίζονται είτε αστέρια μέσα στα μάτια του ήρωα είτε αντί για μάτια εμφανίζεται να έχει αστέρια που λαμποκοπούν στο πρόσωπό του.


^_^

Σε περιπτώσεις (μεγάλης) χαράς τα μάτια των χαρακτήρων σε ένα anime εμφανίζονται κλειστά και έχουν σχήμα τόξου. Κλασικό παράδειγμα η εικόνα της Usagi δίπλα.


Φωτιά, σπίθες, αστραπές κ.α. μέσα στα μάτια

Δηλώνει οργή, θυμό. Υπάρχει μεγάλη ποικιλία παραλλαγών. Μπορεί να έχουμε φωτιές μέσα στα μάτια, αστραπές, σπίθες. Είτε πάλι τα μάτια να παίρνουν μια δαιμονική μορφή και να γίνονται ολοκόκκινα ή άσπρα. Συνήθως το βλέπουμε σε συνδυασμό με το #


#


Ένα γατάκι ακόμη και....

Υποδηλώνει εκνευρισμό, πολλά νεύρα, κακές προθέσεις. Συνήθως το βλέπουμε στο κεφάλι του χαρακτήρα μπορεί όμως να εμφανιστεί και σε άλλα μέρη του σώματος όπως πχ την γροθιά. Πιθανόν να απεικονίζει τις φλέβες του χαρακτήρα που έχουν γίνει εμφανείς από τον εκνευρισμό.


Ξεφύσημα

Αρκετές φορές βλέπουμε ένα άσπρο "σύννεφο" κοντά στο στόμα του χαρακτήρα. Ανάλογα με την περίπτωση μπορεί να θέλει να δηλώσει αναστεναγμό και κατά επέκταση κάποιο όχι ιδιαίτερα θετικό συναίσθημα. Επίσης μπορεί να είναι και ξεφύσημα μετά από κάτι δύσκολο και να δηλώνει χαλάρωση.

Akkanbe (あっかんべ)

Αυτήν την χειρονομία την κάνουν τα μικρά παιδιά κυρίως. Αρκετές φορές όμως και μεγαλύτερα άτομα. Γίνεται βγάζοντας την γλώσσα προς τα έξω και τραβόντας το κάτω βλέφαρο από το ένα μάτι προς τα κάτω, συχνά συνοδεύεται και με τον ήχο "μπιιι" ή "μπεε". Θεωρείται αρκετά προσβλητική αν και παιδιαρίστικη χειρονομία.


Σπιράλ στα μάτια

Όταν ένας χαρατήρας είναι ζαλισμένος εμφανίζονται πολλές φορές περιστρεφόμενα σπιράλ αντι για μάτια στο πρόσωπό του. Όπως στην εικόνα δίπλα όπου ο Suguru μετά από μια επίθεση κοτοπούλων νιώθει... ζαλάδες...


Παλάμες γυρτές προς τα κάτω και γκριμάτσα

Αυτή η στάση του σώματος υποδηλώνει φάντασμα, τέρας ή γενικά κάτι το υπερφυσικό. Η στάση αυτή μπορεί να συνοδευτεί από "νοητές φωτεινές σφαίρες" δεξιά και αριστέρα από τον χαρακτήρα. Συνήθως θα πάρει αυτήν την στάση ένας χαρακτήρας σε anime όταν θα μιληθεί για κάποιο φάντασμα ή τέρας.


Το χέρι μπροστά από το στόμα όταν γελάνε

Στην Ιαπωνία θεωρείται αγένια να έχεις το στόμα σου διάπλατα ανοιχτό, ακόμη και όταν γελας. Για αυτό οι γυναίκες, κυρίως, βάζουν το χέρι τους μπροστά από το στόμα τους όταν γελάνε.


Χ


Λάθος!

Διαβάζεται batsu και σημαίνει λάθος. Ως σχέδιο εμφανίζεται πάνω σε διορθωμένα τεστ από καθηγητές όπου "Χ" σημαίνει πως η απάντηση ήταν λάθος. Επίσης και ένας χαρακτήρας μπορεί να σχηματίσει το Χ με τα χέρια του για να κάνει σινιάλο σε κάποιον άλλον πως κάτι κάνει λάθος.


Ο


Σωστό!

Αντίθετο του batsu, διαβάζεται maru και ακριβώς όπως και το batsu στα τεστ σημαίνει πως η απάντηση ήταν σωστή. Επίσης ένας χαρακτήρας μπορεί να σχηματίσει έναν κύκλο με τα χέρια του πάνω από το κεφάλι του για να κάνει σινιάλο σε κάποιον άλλο πως κάνει κάτι σωστά.

⇑πάνω⇑