current games

 

Τίτλος るろうに剣心 -明治剣客浪漫譚 -
Rurouni Kenshin
Samurai X
Ο μικρός Σαμουράι
Χρονολογία 1996
Διάρκεια 95 Επεισόδια x 25 Λεπτά
Στούντιο Sony
Κανάλι MEGA, ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ TV
Είδος Shōnen, Historic, Action
Βαθμολογία
Warning: extract() expects parameter 1 to be array, null given in /www/htdocs/w006706f/katalogos/rate.php on line 2

Warning: extract() expects parameter 1 to be array, null given in /www/htdocs/w006706f/katalogos/rate.php on line 3
( ψήφοι)
54321

Το Rurouni Kenshin, που αποτελεί την μεταφορά του ομώνυμου πολύ διάσημου manga, είναι μία παραγωγή του 1996 και απαρτίζεται από 95 επεισόδια, 2 OVAs και 1 ταινία (που δεν έχουν προβληθεί στην Ελλάδα).

Το θαυμάσιο αυτό anime ασχολείται με μία πολύ σημαντική περίοδο της ιαπωνικής ιστορίας, κατά την οποία συνέβησαν δραστικές αλλαγές στην κοινωνία της Ιαπωνίας. Δε θα αναλύσω καθόλου το σενάριο της σειράς, αφού δε θέλω να χαλάσω καθόλου τη μαγεία του να το ανακαλύψει κάποιος μόνος του: μόνο απλά να τονίσω ότι είναι τελείως λανθασμένη η ανακριβής και γενικευμένη ατάκα που κατά καιρούς χρησιμοποιείται για να περιγράψει κανείς το Rurouni Kenshin, δηλαδή η φράση ότι «πρόκειται για ένα anime με Samurai». To Rurouni Kenshin είναι πολύ περισσότερο από αυτό και μπορεί άνετα να το διαπιστώσει κάποιος παρακολουθώντας το. Αυτό δηλαδή που πρέπει να επισημανθεί είναι ότι το Rurouni Kenshin εκτός από μάχες βασίζεται πάρα πολύ και στο δράμα, στο χιούμορ καθώς και σε πάρα πολλές αναφορές γύρω από την Ιστορία της Ιαπωνίας.
Από το 1996 που πρωτοβγήκε στην ιαπωνική τηλεόραση μέχρι και σήμερα, το Rurouni Kenshin έχει δημιουργήσει μία τεράστια βάση οπαδών και ταυτόχρονα θεωρείται ως ένα από τα καλύτερα anime όλων των εποχών. Και όχι άδικα: στο σχεδιασμό και στο animation είναι πολύ μπροστά από τις αντίστοιχες παραγωγές του 1996, ενώ το ευρηματικό του σενάριο και οι ιδιαίτερα ενδιαφέροντες χαρακτήρες του, μόνο να "αιχμαλωτίσουν" τον θεατή μπορούν. Εδώ πιστεύω ότι πρέπει να εστιάσω, καθώς η ανάπτυξη των χαρακτήρων (ή αλλιώς το λεγόμενο character development) είναι και το μεγαλύτερο ατού της σειράς. Ενώ στα πρώτα επεισόδια η ανάπτυξη των χαρακτήρων είναι σχετικά επιφανειακή, καθώς προχωράει η σειρά, εξηγούνται πάρα πολλά για τους εκάστοτε χαρακτήρες: από τους πρωταγωνιστές μέχρι και τον πιο δευτερεύοντα χαρακτήρα, είναι αδύνατον κάποιος να μην ταυτιστεί με έναν από τους ήρωες. Το κάθε πρόσωπο έχει και ένα άσχημο παρελθόν ή μία τραυματική εμπειρία, που παρουσιάζεται αργότερα στο anime και δικαιολογεί και με το παραπάνω την - αρχικά - ανεξήγητη ή χωρίς κάποια σοβαρή αιτία συμπεριφορά του. Από την άλλη, το υπέροχο character development δεν ισχύει μόνο για τους «καλούς». Πραγματικά στο Rurouni Kenshin, δεν υπάρχουν "καλοί" και «κακοί», αφού και ο κάθε φαινομενικά «κακός» έχει τους λόγους του που πράττει όπως πράττει. Ακόμα και ο μεγαλύτερος villain του anime (δεν θα αναφέρω το όνομά του προς αποφυγήν spoilers) θα μπορούσε άνετα, υπό άλλες περιπτώσεις, να είναι αυτός ο πρωταγωνιστής! Αυτό που θέλω να πω είναι ότι ο οποιοσδήποτε που έχει παρακολουθήσει όλη τη σειρά δεν μπορεί παρά να βρει συρναπαστικό όλο αυτό το πολύπλευρο πλέγμα χαρακτήρων που δημιουργείται, τους οποίους ανάλογα με τα δικά του πιστεύω και προτιμήσεις είτε θα συμπαθήσει ή θα μισήσει!

Σχετικά με τα υπόλοιπα μέρη του anime, οι ξιφομαχίες κατέχουν πρωτεύων ρόλο. Το καλό είναι ότι παρά τον μεγάλο αριθμό τους, ποτέ δεν πέφτουν στην παγίδα της επαναλαμβανόμενης ή της άμυαλης δράσης (π.χ. Dragonball Z) όπου κερδίζει πάντα ο δυνατότερος. Κάθε ξιφομάχος έχει τις δικές του τεχνικές και χαρακτηριστικά και είναι πραγματικά πολύ ενδιαφέρον να παρακολουθεί κανείς την εξέλιξη της δράσης, οι οποίες είναι πάρα πολύ καλά σκηνοθετημένες και με εξαίρετη μουσική υπόκρουση. Μιλώντας για μουσική, στην περίπτωση του Rurouni Kenshin αποτελεί έναν από τους κύριους πρωταγωνιστές αφού κατά το μεγαλύτερο μέρος της σειράς συνοδεύει τους διαλόγους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο συμβάλλοντας στη δημιουργία κατάλληλης ατμόσφαιρας.

Επίσης, ένα άλλο πολύ μεγάλο πλεονέκτημα του Rurouni Kenshin είναι η λεπτομέρεια με την οποία πραγματεύεται την εποχή στην οποία τοποθετείται (1858-1868). Πραγματικά, φτάνει κανείς να δει το Rurouni Kenshin και... θα μάθει πολύ περισσότερα πράγματα για τον πολιτισμό, την ιστορία, την καθημερινή ζωή, τις συνήθειες κτλ της Ιαπωνίας απ' όσα θα μπορούσε να μάθει από ένα βιβλίο! Γενικά η ατμόσφαιρα είναι πολύ αυθεντική καθιστώντας την σειρά κάτι το διαφορετικό ανάμεσα στο πλήθος των anime που είναι είτε σύγχρονα είτε επιστημονικής φαντασίας. Επιπρόσθετα, το voice-acting είναι πραγματικά εκπληκτικό (όπως και σε όλα τα anime βέβαια!), με τη φωνή του κάθε seiyuu να ταιριάζει απόλυτα στον χαρακτήρα που αναλαμβάνει να «ζωντανέψει». Ο ρυθμός της σειράς θα έλεγα ότι είναι ο ιδανικός: ούτε προχωράει πολύ γρήγορα μη δίνοντας σημασία σε γεγονότα που θα έπρεπε να τονίσει αλλά ούτε καθυστερεί και υπερβολικά όπως το DBZ (πλάκα πλάκα, το καταέθαψα το Dragonball :P).

Το κρίμα με αυτό το anime είναι ότι ποτέ δεν ολοκληρώθηκε λόγω των χαμηλών τηλεθεάσεων στην Ιαπωνία. Οι τηλεθεάσεις έπεσαν κατακόρυφα αμέσως μετά την ολοκλήρωση του Kyoto Arc (στο 62 επεισόδιο), όπου αντί η εταιρεία παραγωγής του Rurouni Kenshin να διακόψει για λίγο την σειρά μέχρι να προχωρήσει η ιστορία στο manga (πληροφοριακά, το πρόβλημα που προέκυψε είναι ότι δεν υπήρχε αρκετό original υλικό από το manga, το οποίο δεν είχε ακόμα τελειώσει, ενώ το anime είχε καλύψει όλα τα μέχρι τότε κεφάλαια του manga), άρχισε να δημιουργεί filler episodes το ένα μετά το άλλο. Έτσι, ενώ έπρεπε να δοθεί χρόνος στον δημιουργό του Rurouni Kenshin να ολοκληρώσει τα καταπληκτικά επόμενα κεφάλαια που θα ακολουθούσαν μετά το Kyoto Arc και χωρίς αυτά η ιστορία του Rourouni Kenshin θα ήταν τελείως ημιτελής, το anime αντί να διακοπεί για λίγο καιρό κρατώντας όμως το ενδιαφέρον των θεατών, συνέχισε με πλήθος fillers, τα οποία διαρκούσαν για μήνες ολόκληρους. Παρόλο που όλη αυτή η καθυστέρηση της συνέχισης των κανονικών γεγονότων του anime λόγω των fillers είχε απλά ως στόχο να δοθεί ο απαιτούμενος χρόνος στον δημιουργό του manga να συνεχίσει την ιστορία, οι αντιδράσεις ήταν πάμπολλες καθώς τα fillers - αν και στην αρχή πολύ αξιόλογα - στη συνέχεια κατέντησαν βαρετά και ανούσια (την ίδια ακριβώς περίοδο που το manga που είχε προχωρήσει το original σενάριο βρισκόταν σε πλήρη ακμή). Υπό αυτές τις συνθήκες, οι Ιάπωνες θεατές εξοργίστηκαν και σταμάτησαν να παρακολουθούν το anime: τα έσοδα ελαχιστοποιήθηκαν και η σειρά σταμάτησε...«άρρων άρρων» στερώντας έτσι από την animated version του Rurouni Kenshin τα πολύ κρίσημα επόμενα κεφάλαιά του.

Συνολικά, νομίζω πως έχω ήδη καταστήσει σαφή την άποψη που έχω για το Rurouni Kenshin: παρά το πρόβλημα που προέκυψε στην Ιαπωνία με αποτέλεσμα να μην ολοκληρωθεί ποτέ όπως πρέπει, με πολύ καλό σενάριο, ενήλικη φιλοσοφία, εύστοχο χιούμορ, ρεαλιστικό δράμα, συρναπαστικές μάχες δίκαια κατέχει μία θέση στο πάνθεον των καλύτερων anime. Φυσικά όλα αυτά αποτελούν την καθαρά προσωπική μου γνώμη και όλα αυτά που γράφω εδώ μπορεί να μην ισχύουν για κάποιον άλλο, αλλά αδιαμφισβήτητα το Rurouni Kenshin έχει «κερδίσει» την συντριπτική πλειοψηφία όσων το έχουν δει. Δείτε το!

Steiner


Σκηνοθεσία Furuhashi Kazuhiro, Tsuji Hatsuki
Σενάριο Watsuki Nobuhiro
Μουσική Asakura Noriyuki
Σχεδ. Χαρακτ. Fumie Muroi, Hideki Hamasu

Επίσημη Σελίδα
Rurouni Kenshin στην SONY

⇑πάνω⇑